Externe communicatie
Deze pagina gaat over het verzamelen van de data, oftewel data-acquisitie. De gegevens die de data vormen komen van sensoren die zijn ingebouwd in de robot. Er zijn een aantal aspecten waarmee rekening gehouden dient te worden bij het ontwerpen van hard- en software. Ik wil een mini moederboard kaart in mijn robot gaan gebruiken, die op Linux draait. Op dit moment gebruik ik om te testen een normale, vaste desktop pc. De data worden naar dit moederboard (pc) getransporteerd en daar vervolgens verwerkt, volgens dit schema. U kunt deze gegevens online bekijken indien u binnen ons lan werkt. Alle gebruikte programma s worden standaard onder Fedora C2 meegeleverd, tenzij anders vermeld.

Atmel AVR microcontrollers hebben een aantal interface protocollen reeds hardwarematig ingebouwd. Een voorbeeld hiervan is RS232. Het blijkt betrekkelijk makkelijk om data via de seriele poort op een PC te krijgen. Om dit te testen heb ik een programma geschreven dat de meetgegevens van de sensoren iedere minuut 1 keer op een seriele poort uitspuugt. Deze opstelling is ideaal als u bezig bent printen te testen.

Een andere oplossing werkt als daemon die continu de seriele poort uitleest en de ontvangen data in een database (postgresql) opslaat. Separaat daarvan kan een gebruiker via de webserver de resultaten opvragen. Dit concept vraagt om een zelfgebouwde daemon die in zowel in staat is om te communiceren met de seriele poort alsook de ontvangen data op te slaan in een database.

Als ideale datalogger kan een SD kaartje met een RS232 aansluiting worden gebruikt. Een draadloze methode om te communiceren met de PC en andere robots kan misschien worden gevonden met XBee.