altRobots
/robotigs/icons/actuator.pngActuatoren
/robotigs/icons/printboards.pngAlgemeen
/robotigs/icons/chassis.pngChassis
/robotigs/icons/florigs.pngFlorigs
/robotigs/icons/interfacing.gifInterfacing
/robotigs/icons/microphone_icon.pngMuziek
/robotigs/icons/musicKey_icon.pngMuzikanten
/robotigs/icons/shield.pngSchildjes
/sys/icons/sensors.pngSensors
/robotigs/icons/languages.pngTalen
/robotigs/icons/battery.pngVoedingen
/sys/icons/microController.pngµControllers
altContact
A/D conversie/robotigs/icons/login_key.png    alt  

Deze pagina is verouderd. Ga naar de vernieuwde pagina.

Vele µcontrollers (en niet enkel van Micochip maar van alle merken) hebben 1 of meer interne A/D convertors. De onboard A/D convertors werken allen naar dezelfde basisprincipes. Deze convertors kunnen eigenlijk enkel voltages van 0-5Vdc meten. Om een waarde te meten is het enige wat u hoeft te doen is een spanningsdeler bouwen.

De resolutie is standaard 10 bits voor µcontrollers die in de Arduino`s zijn ingebouwd. Voor veel toepassingen volstaat echter 1 byte (8 bits) al was het alleen al omdat 1 byte zich veel makkelijker laat verwerken in de software. De nauwkeurigheid van deze 8 bits is vrijwel altijd groot genoeg voor uw toepassing omdat meetfouten voornamelijk in de onderste 2 bits (LSB) plaatsvinden. Mocht u echter voor 10 bits éénzelfde of zelfs hogere nauwkeurigheid wensen, dan bestaan er nog diverse technieken om de nauwkeurigheid van een meting op te voeren.
  • Verouderd
  • De conversie van analoge signalen naar digitale signalen beslaat een heel breed terrein. Het kan varieren van het uitlezen van een joystick, het uitlezen van gecompliceerde sensoren, het meten van de conditie van een accu of zelfs het opnemen van geluid. Hoewel alle toepassingen gebruik maken van dezelfde basisprincipes, is de afgeleide techniek bijna net zo gevarieerd als het aantal toepassingen. De vraag is welke mogelijkheden uw µcontroller heeft. Indien uw µcontroller een interne A/D convertor bevat dan neemt u deze en anders moet u terugvallen op toepassingen die gebruik maken van een klok.

    Deze schakeling gebruikt een NE555 en is in staat om weerstanden of capaciteiten te meten. De meting berust op de tijd die nodig is om een condensator op te laden via een weerstand. Door bijvoorbeeld een NTC paralel te plaatsten aan die weerstand kan de temperatuur in mijn testschakeling worden gemeten met een nauwkeurigheid van beter dan 1/100 graad celcius. In rusttoestand is de condensator kort gesloten via de 555 en dus ontladen. Een meting begint met een puls van de microprocessor naar de 555. De 555 heft de kortsluiting dan op en de condensator zal gaan opladen. Zodra 2/3 van de voedingsspanning is bereikt klapt de uitgang om en wordt ook de condensator weer kortgesloten. Een teller in de microprocessor meet de verstreken tijd.


Algemene informatie over dit onderdeelAlgemene informatie test
Menu groep  Algemeen
Laatste verandering  2020-04-11


Warning: include(/var/www/html/robotigs/includes/wishlistperpart.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/robotigs/includes/parts_header.php on line 128

Warning: include(): Failed opening '/var/www/html/robotigs/includes/wishlistperpart.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /var/www/html/robotigs/includes/parts_header.php on line 128

Just wait till your 57....
Afb 1: mr Blue V1 met sensor kop

Just wait till your 57....
Afb 2: Logitech Extreme 3D Pro

Just wait till your 57....
Afb 3: 2018 Tweede test