altRobots
/robotigs/icons/actuator.pngActuatoren
/robotigs/icons/printboards.pngAlgemeen
/robotigs/icons/chassis.pngChassis
/robotigs/icons/florigs.pngFlorigs
/robotigs/icons/interfacing.gifInterfacing
/robotigs/icons/microphone_icon.pngMuziek
/robotigs/icons/musicKey_icon.pngMuzikanten
/robotigs/icons/shield.pngSchildjes
/robotigs/icons/sensors.gifSensors
/robotigs/icons/languages.pngTalen
/robotigs/icons/battery.pngVoedingen
/robotigs/icons/arduino_logo.pngµControllers
altContact
1 - Robots voor beginners/robotigs/icons/login_key.png    alt  

Deze pagina is verouderd. Ga naar de vernieuwde pagina.

/robotigs/documentatie/plaatjes/2015-12-20_chassis_bolderbot_mini.png Een robot (wiki) is een programmeerbare machine die dingen kan doen. Indien je nog geen ervaring hebt met het zelf bouwen van robots dan kan deze site je op weg helpen. Als je alle lessen gevolgd hebt dan kan je zelf een simpele robot bouwen. De eerste lessen zijn leeswerk om de basis kennis van een robot te krijgen. Maar je gaat al snel zelf aan de gang met elektronica.
 • Les 1: Wat heb je nodig?
 • We gaan eerst uitzoeken wat je nodig hebt om zelf aan de gang te kunnen gaan.
  • Een Arduino
  • /robotigs/documentatie/plaatjes/ArduinoNano.png Het hart van iedere robot is een computer. Een Arduino (wiki) is een hele kleine computer die speciaal is ontworpen om gemakkelijk robotjes te kunnen maken. Dit is een complete computer op 1 chip en wordt het hart van hardware (wiki) van je robot. Een Arduino bevat een kleine microprocessor net als in een mobiele telefoon of pc. Enkel heet het dan geen microprocessor maar een µcontroller (microcontroller). Er bestaan meerdere modellen van de Arduino maar wij kiezen voor de Uno. De Arduino Uno is namelijk het meest voorkomende bordje. Er is dan ook heel veel informatie te vinden op het internet en ook vele voorbeelden.
  • Een PC
  • /robotigs/documentatie/plaatjes/AcerAspireE1-731.png Een Arduino heeft ook software nodig om te kunnen werken. Software is een een ander woord voor een programma. Bij Arduino`s hebben programma`s weer een andere naam, namelijk: sketches. Een PC of een laptop heb je nodig om sketches te schrijven. Verder is de PC ook nodig om de programma’s die je geschreven heeft te kopiëren naar naar uw Arduino. Het hoeft zeker geen nieuwe of zware PC te zijn maar hij moet wel een USB aansluiting hebben. Er wordt een USB-kabeltje meegeleverd met de Arduino waarmee de Arduino met de computer verbonden kan worden. Zo is een Arduino ook gelijk voorzien van een voedingsspanning en heb je geen batterijen nodig.

De volgende stap
/robotigs/documentatie/plaatjes/righty.pngDe onderstaande bijlages zijn niet nodig om de lessen te kunnen volgen. Deze bijlages zijn een verdieping in het onderwerp van de les. In de volgende stap gaan we de Arduino Nano iets nauwkeuriger bekijken.

 • Bijlage 1: Het beginnerspakket
 • Om makkelijk te kunnen starten is er een pakketje samengesteld met onderdelen. Als jij zelf de computer meebrengt dan kan je met deze onderdelen alle lessen maken.
  Arduino Nano + USB kabel
  Breadboard
  Kabeltjes

 • Bijlage 2: Verschillende Arduino`s
 • Alle andere Arduinos zijn afgeleides van dit board met wat bijzonderheden zoals bijvoorbeeld meer pins of kleiner of sneller of wat extra hardware aan boord. De meeste voorbeelden op het internet zijn gebaseerd op de Arduino Uno.

  • Arduino Nano
  • /robotigs/documentatie/plaatjes/ArduinoNano.png De Arduino Nano is praktisch vrijwel gelijk aan de Arduino Uno, maar hij past rechtstreeks op een breadboard. In de volgende stap gaan we de Arduino Nano iets nauwkeuriger bekijken.

  • Arduino Uno Rev3
  • /robotigs/documentatie/plaatjes/UnoR3.png De Arduino Uno is namelijk het meest voorkomende bordje. Er is dan ook heel veel informatie te vinden op het internet en ook vele voorbeelden. De Arduino Uno (originele site, datasheet) is de moeder van alle types Arduino boards (overzicht). Daarom is de Arduino Uno de aanrader voor een beginner. Gebruik als taal Arduino-C (Language Reference)

  • Arduino Mega 2560
  • /robotigs/documentatie/plaatjes/MEGA2560-1.png Een Arduino 2560.

 • Bijlage 3: HCC Robotica
 • /robotigs/documentatie/plaatjes/HCCinactie.png Het aloude motto: "Bezint eer ge begint" blijkt ook in de moderne robotwereld nog steeds een waarheid te zijn. U kunt namelijk op vele manieren instappen in de spannende wereld van de robotica (wiki). Er bestaan kant-en-klare robots waar u slechts beperkt en simpel zelf aan hoeft te programmeren. U kunt echter ook alles zelf bouwen van losse componenten. De meest beslissende factoren zijn uw budget en uw ervaring.

  Ik je één ding aanraden: ga een keer kijken op een bijéénkomst van de HCC Robotica. U hoeft daarvoor geen lid te zijn, dat wordt u vanzelf wel als na afloop blijkt dat het u nog steeds interesseert. Hier zult u alle soorten en maten van robots kunnen bewonderen en bovendien zult u er zeer deskundig advies krijgen van de enthousiaste leden. U kunt hier als lid zelfs instap robots lenen. DOEN!

《= Vorige: Home Robots voor beginners Volgende: Arduino Nano =》

Algemene informatie over dit onderdeelAlgemene informatie test
Menu groep  Algemeen
Laatste verandering  2020-07-13