altRobots
/robotigs/icons/actuator.pngActuatoren
/robotigs/icons/printboards.pngAlgemeen
/robotigs/icons/chassis.pngChassis
/robotigs/icons/florigs.pngFlorigs
/robotigs/icons/interfacing.gifInterfacing
/robotigs/icons/microphone_icon.pngMuziek
/robotigs/icons/musicKey_icon.pngMuzikanten
/robotigs/icons/shield.pngSchildjes
/sys/icons/sensors.pngSensors
/robotigs/icons/languages.pngTalen
/robotigs/icons/battery.pngVoedingen
/sys/icons/microController.pngµControllers
altContact
Mengpaneel Behringer X18/robotigs/icons/login_key.png    alt  

Deze pagina is verouderd. Ga naar de vernieuwde pagina.

De Behringer X18 biedt alles wat je van een mengpaneel mag verwachten en nog veel meer, zowel voor live alsook voor studio gebruik.
 • Aansluiten USB computer voor digitale opnames
 • Zie ook: TOB audio clip 2 en Tracktion. Met dit mengpaneel kunnen er digitale opnames worden gemaakt van alle 18 kanalen tegelijk. Daartoe moet er een PC via een USB kabel worden aangesloten. Let op: Het mengpaneel kan slechts 1 maal een USB hot swap bedienen per sessie. Oftewel: als de aangesloten pc opnieuw wordt gestart, zal ook het mengpaneel moeten worden gereset d.m.v. een uit/10sec/aan handeling. Als je dit niet doet dan zal de PC zich gedragen alsof het mengpaneel helemaal niet is aangesloten. Het verwijderen en opnieuw aansluiten van de USB stekker is dan dus niet voldoende om het USB apparaat (=mengpaneel) te initialiseren.

 • Bedieningssoftware apparaat verbinden met mengpaneel
 • alt Screenshot2019-08-13.png De X18 is ontworpen om tegelijkertijd met meerdere externe apparaten (PC, tablet, telefoon of iets dergelijks) te worden bediend. Dit mengpaneel heeft dan ook zelf geen enkele bedieningsknop. Alle knoppen en schuifjes zitten in de bedieningssoftware. Dat betekent dat de bedieningssoftware van jouw bedieningsapparaat verbinding moet maken met het mengpaneel. Op het plaatje zie je een voorbeeld van het scherm waartin die verbinding wordt gemaakt. (Pas op als je bezig gaat in dit scherm: druk nooit op button Initialize want je bent al je instellingen kwijt.) Er zijn verschillende configuraties mogelijk:

  1. Thuisstudio met thuisrouter, kabelverbinding: Ethernet modus
   alt Screenshot2019-08-10.png In de thuis opstelling wordt de Xair18 in het bestaande netwerk opgenomen door middel van een netwerkkabel naar de router. De schuifschakelaar staat dan in de meest linkse stand: Ethernet. Nu kan iedere computer/telefoon etc die ook op dit netwerk is aangesloten het mengpaneel besturen. Dit is ook de beste (eigenlijk enige) optie voor gigs omdat er in deze optie helemaal geen wifi hoeft te worden gebruikt om het mengpaneel te bedienen maar alles via kabel kan. Wifi is onwerkbaar door de vele telefoons in de buurt. Er zal dan echter wel een extra router nodig zijn. Het plaatje laat de default instelling zien van de bedieningssoftware. Om dit mengpaneel met een bekabeld thuisnetwerk te verbinden hoeft er normaal gesproken niets te worden veranderd aan de default instellingen. Inpluggen, aanzetten en de Xair18 is zichtbaar op de router.
  2. Locatie met wifi-router: wifi client modus
   alt Screenshot2019-08-11.png In deze configuratie is er wel externe router nodig, maar dit mag zeer wel een GUEST router zijn zoals bij Hans. De grootste voordelen van deze configuratie zijn dat je het apparaat waarmee je het mengpaneel bedient tegelijkertijd ook voor andere toepassingen kunt gebruiken zoals internet en verder kunnen velen tegelijk het mengpanelen bedienen vanaf hun eigen apparaat. Dit kan met alle navolgende opties niet. De schuifschakelaar staat dan nu in de middelste stand: wifi cliënt. De Xair18 zal in deze stand zichzelf automatisch verbinden met het wifi netwerk. De gegevens om je te kunnen aanmelden bij dit wifi netwerk staan opgeslagen in de bedieningssoftware zelf. Daarom moet je eerst met een Laptop/kabelverbinding/Xair18 de SSID, veiligheidsprotocol en password van het gewenste netwerk invoeren onder Setup/WLAN. Daarna schakelaar omzetten en het mengpaneel uit/10sec/aan zetten. Nu kan iedere computer/telefoon etc die ook op dit netwerk is aangesloten het mengpaneel besturen en tegelijkertijd ook al het andere dat je wilt gebruiken op je telefoon.

   De 2 bovenstaande opties werken beiden ideaal maar vereisen wel extra hardware. Er is namelijk een extra router nodig. Dit mag ook een reeds bestaande router zijn. Voor de 2 onderstaande opties is geen extra hardware nodig maar ze hebben wel hun beperkingen.

  3. Locatie, Laptop met rechtstreekse kabel: Ethernet modus
   alt Screenshot2019-08-10.png In deze configuratie is er geen externe router nodig. De schuifschakelaar staat dan ook weer in de meest linkse stand: Ethernet. Nu kan een laptop rechtstreeks worden aangesloten op het mengpaneel besturen door middel van een netwerk kabeltje. Getest onder Windows10 en daar herkende het mixprogramma de mixer zonder problemen. Het grootste voordeel van deze configuratie is dat hij ideaal is voor noodgevallen omdat je onafhankelijk bent van instellingen en/of passwords etc. Een ander voordeel van deze configuratie is dat hij ongevoelig is voor een overbevolkt wifi netwerk, zoals tijden gigs kan ontstaan. Het nadeel van deze configuratie is dat er op deze manier uitsluitend 1 laptop gebruikt kan worden om het mengpaneel te sturen. Bovendien zou deze laptop eigenlijk ook nog eens als dedicated opname recorder moeten worden gebruikt. Deze laptop kan via een wifi acces point van een telefoon overigens nog wel op het internet, dat dan weer wel.
  4. Locatie: wifi acces point modus
   alt Screenshot2019-08-12.png De XAir18 kan uitsluitend in de onbeveiligde modus werken want Android accepteert het verouderde WEP beveiligingsprotocol niet. Voor je access point kan je helaas ook geen ander beveiligingsprotocol instellen. Kortom de enige mogelijkheid die overblijft is het aanbieden van een onbeveiligde verbinding. In deze configuratie is er geen externe router nodig. De schuifschakelaar moet nu in de meest rechtse stand staan: acces point. Gebruik deze modus uitsluitend op kleinschalige sessie met weinig wifi clients in de buurt. Het default IP adres is 192.168.1.1 en de Xair18 kan maximaal 4 apparaten tegelijk bedienen. Op je telefoon o.i.d. zie dan als wifi netwerknaam verschijnen: "X18-27-C9-29. Als het WEP beveiligingsprotocol staat ingeschakeld dan meldt de Xair128 zich als: Xair18-Mengpaneel. Vervolgens moet je je apparaat verbinden met deze wifi router. Daarna kan je de bedieningssoftware van het mengpaneel op je apparaat openen en gebruiken. Het nadeel van deze methode is dat je met je apparaat uitsluitend nog deze bedieningssoftware kan gebruiken. Je gewone internet zal niet meer werken.

 • Mengtips
  • Regel de optimale geluidssterkte per instrument voor de opname af met de gain op het mengpaneel.
  • EENMALIG In mengpaneel bedieningssoftware / Setup / Audio/Midi tab bestaat er aan aanvinkvakje voort safe levels / Mute outputs at power cycle. Deze staat bij default aan. Als je het mengpaneel nu aanzet dan staat de main output op mute. Deze heb ik uitgezet. Het is net nodig omdat de de eindversterker toch uit moet zetten en pas als laatste aan anders klijg je toch geluidsklappen van de power-on van het mengpaneel. Het is wel onhandig omdat je nu eerst de mute over de mains uit moet zetten voordat er geluid uit het mengpaneel komt na hett aanzetten. Dat betekent dat je eerst een computer verbinding moet hebben met het mengpaneel om de mute uit te zetten. Dat is zeer onhandig in de praktijk.

 • Waarom de X18?
 • Behringer heeft een hele serie aan digitale mixers. En waarom niet bijvoorbeeld de X Air XR12 (€ 259)? of de X Air XR18 (€ 689)?
  • De X18 en de XR18 zijn identiek, behalve hun behuizing. Kwestie van smaak. Of zoals in ons geval: prijs. De XR18 is duurder maar ook duidelijk zwaarder uitgevoerd. https://www.youtube.com/watch?v=5sck2bDtGb0 vid2
  • Belangrijk: kleinere modellen hebben geen 18X18 USB opname mogelijkheid. De kleinere modellen hebben enkel een stereo opname. The X AIRs 16 and 12 channel counterparts are configured for recording/playback of a stereo mix (LR Mix) and do not support the ability to record all inputs individually like the XR18 does. Kortom, dit is het kleinste model waarmee later opnieuw gemixed en per kanaal worden veranderd.
  • Dit is het kleinste model met zogenaamde Ultranet connectivity voor Behringer`s P-16 Personal Monitoring System. Dit is een MIDI based systeem waarbij gebruikers hun extra eigen monitor kunnen regelen met het P16 systeem. Dit is dus bovenop de 6 standaard aux uitgangen die met een tablet of laptop per muzikant geregeld kunnen worden.
  • XR-12 heeft 2 monitor (aux) uitgangen, de XR-16 heeft er 4 en de X18 heeft er 6. Dat betekent dat 6 muzikanten ieder een eigen mix kunnen krijgen. Zij kunnen deze met hun telefoon of tablet ook zelf instellen.

 • Installeer de bedieningssoftware
  • Linux
  • Het zogenaamde edit programma is het bedieningsprogramma voor het mengpaneel. Er bestaat o.a. een aparte versie voor Linux 64 bit systemen (juli 2018 V1.5). Let op welke versie u download. Na het uitpakken simpelweg op de executable klikken. En maak een snelkoppeling naar het bureaublad.

  • Windows
  • Onder Windows moet er eerste een driver worden gedownload en vervolgens geïnstalleerd.

 • Firmware
 • Firmware wordt geleverd als versie 1.09 terwijl 1.17 de meest recente is sinds 2018-02-07. Download de meest recente versie en unzip deze ergens en onthoudt deze plek. Doe vervolgens in de edit software van je mengpaneel Setup/Connection/Update FW. Je wordt dan verzocht het bestand met de extensie *.update openen dat je zojuist hebt geunzipped. Als je deze opent hoef je verder niets te doen dan naar het scherm te kijken en vervolgens heb je de nieuwe FirmWare geïnstalleerd.

 • Eerste kennismaking
 • De 220 Vac voeding kan worden aangesloten met meegeleverde kabel. Er zitten gelukkig heel weinig knoppen op. Bovenop zitten er slechts een
  • drukschakelaar (MAIN OUT : CTRL/PHNS => AUX RCA out kies tussen main of koptelefoon/solo)
  • draaiknop (volume koptelefoon produceert hetzelfde geluid/volume als de RCA out)

  Verder zit er aan de achterkant een aan/uit wipschakelaar en een schuifschakelaar met 3 standen:
  • Ethernet
   Nu kan er met een netwerkkabel of een pc (makkelijkste startup en netwerk instellen) of een router (tijdens drukbezochte gig) worden aangesloten. De X18 kan in deze stand niet met andere apparaten zoals een telefoon verbinden.

  • Wifi client
   We maken gebruik van een bestaand Wifi netwerk. Waarom zijn we niet gewoon altijd zelf ons access point? Deze stand is heel praktisch in een vast, bestaand netwerk zoals een thuisnetwerk. Vul bij Setup / WLAN de gegevens van uw thuisnetwerk in.

  • Acces point
   Deze stand is het meest praktisch tijdens een oefensessie waar weinig mobiele telefoons aanwezig zijn.

  De microfoon ingangen zijn balanced en unbalanced XLR pluggen en voor instrumenten en ¼" mono kink-stekkers. Ze passen overigens in hetzelfde gat.

  Ingang 1 en 2 hebben high-impedance voorversterkers waardoor je er direct een gitaar element op aan kan sluiten.

  • Monitoring
   Het mengpaneel bevat 6 auxillary uitgangen voor monitor doeleinden. Ieder van de 6 users kan zijn eigen monitor mix en volume samenstellen met behulp van zijn mobiel. Een koptelefoon kan worden aangesloten via een koptelefoonversterker zoals bijv. een Behringer Xenyx 502.
   Het werkt uitstekend, maar ik kan nog steeds niet zeggen of de uitgang nu mono is of stereo???? Mono dus.

 • Documentatie
 • Engelstalige handleiding
  Bekijk de instructie video`s, wiki en manual NOG LINKEN.


Algemene informatie over dit onderdeelAlgemene informatie test
Prijs indicatie  €  539,00
Sketch voorbeeld  Homepage
Pinout tekst  Engelstalige handleiding
Menu groep  Muzikanten
Laatste verandering  2021-11-26

Robots waar dit onderdeel in zit
IoT

Warning: include(/var/www/html/robotigs/includes/wishlistperpart.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/robotigs/includes/parts_header.php on line 128

Warning: include(): Failed opening '/var/www/html/robotigs/includes/wishlistperpart.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /var/www/html/robotigs/includes/parts_header.php on line 128
Just wait till your 57....
Afb 1: X18 connections

Just wait till your 57....
Afb 2: Behringer X18 pc

Just wait till your 57....
Afb 3: Mixer X18 in actie

Just wait till your 57....
Afb 4: Studio Richard