altRobots
/robotigs/icons/actuator.pngActuatoren
/robotigs/icons/printboards.pngAlgemeen
/robotigs/icons/chassis.pngChassis
/robotigs/icons/florigs.pngFlorigs
/robotigs/icons/interfacing.gifInterfacing
/robotigs/icons/microphone_icon.pngMuziek
/robotigs/icons/musicKey_icon.pngMuzikanten
/robotigs/icons/shield.pngSchildjes
/sys/icons/sensors.pngSensors
/robotigs/icons/languages.pngTalen
/robotigs/icons/battery.pngVoedingen
/sys/icons/microController.pngµControllers
altContact
X99 DMX Loose End/robotigs/icons/login_key.png    alt  

Deze pagina is verouderd. Ga naar de vernieuwde pagina.

Dit is een algemene uitleg van de theaterverlichting van Loose End.

Snelgebruik theaterlicht

 1. Zet de hoofdschakelaar van de theaterverlichting aan.
 2. Zet de ST2? en ST3? aan. VOLGORDE EN BETEKENIS?
 3. Zet de computer aan.
 4. Start op de computer het programma FreeStyler.

Relevante begrippen

 • DMX
  DMX 512 is een standaard manier waarop de podium- en zaalverlichting van Loose End wordt gestuurd. DMX is de manier waarop de lampen praten. In het geluidshok staat een kastje van Velleman k8062 / VM116. Dit kastje is een zogenaamde USB <=> DMX (512 kanalen) convertor. Deze convertor wordt simpelweg met een USB-plug aangesloten op een computer en vervolgens wordt de hele lichtinstallatie bestuurd vanaf de aangesloten computer. Overigens is dit dan ook gelijk de enige manier waarop de lichten kunnen worden bestuurd. Om dus een lamp aan of uit te krijgen moeten de hoofdschakelaar van de verlichting (in het geluidshok) en de computer (ook in het geluidshok) aanstaan. Verder moet op de computer het juiste programma worden gestart.
 • Showtec_Multidim_UK_version.jpg
 • FreeStyler 512 v.3.2.1
  Er bestaan vele computerprogramma s waarmee DMX lampen kunnen worden maar bij LE is er gekozen voor het gratis en rechtenvrije FreeStyler. Dit programma kan worden gestart en bij normaal gebruik zal er een fotomontage van het podium verschijnen. Verder zal de verlichting aangaan in de stand werkverlichting. Helaas bevat dit programma enkele serieuze bugs en een meerdere technische ongemakken. Kijk bij bugs welke zaken u niet kan/mag doen zonder onbedoelde gevolgen.
 • Fixture
  Een fixture is vrij vertaald een lichtarmatuur. Alle fixtures die via kunnen worden gestuurd worden feitelijk door een computerprogramma gestuurd. Er bestaan vele programmas waarmee dit kan maar bij LE werken we met het gratis en rechtenvrije FreeStyler. De normale gebruiker hoeft niet meer te weten over fixtures, want de fixtures worden slechts 1 keer ingesteld tijdens de basisconfiguratie van FreeStyler.
 • Zones
  Er staan bij LE 3 zones ingericht. Helaas kan freestyler de achtergrondafbeeldingen niet automatisch schalen. Afmetingen van de achtergrondafbeelding zijn afhankelijk van de reolutie van de monitor. Bijv: LAPtop RB schermresolutie = 1280X800 maakt dat de achtergrondafbeelding mag zijn: 1250X650. Een originele foto is 3072x2304 pixels. Omdat het plafond niet in 1 keer kan worden gefotografeerd is dit gesplitst in 4 fotos van 1536x1152
 • Gobo
  Een gobo is een (verwisselbaar) kleurfilter of vormfilter, zoals bijvoorbeeld een ster of strepen.
 • Lichtplan
  De manier waarop de lampen gericht staan. Dit moet per soort evenement verschillend zijn. Zo is tijdens het optreden van een band de podiumbelichting belangrijk, terwijl tijdens een house party juist de zaalbelichting belangrijk is.
 • Par
  Een par is een goedkoop soort theater spot (maar met een dure gloeilamp), waarbij het aluminium huis de reflector is. NB een gloeilamp (dus ook een par) mag nooit gesnapt worden of als flash worden gebruikt. Dit zal de levensduur van de lampen aanzienlijk verkorten.
 • Eurolight_LS2412.jpg
 • ArtNet
  ArtNet is een techniek waarbij DMX data via TCP/IP wordt gecommuniceerd.
 • Scene, Sequence, Cue
  Deze 3 begrippen vormen tezamen de basis van de lichtbesturing. Een Scene is een instelling van 1 of meer fixtures tot een belichtingspatroon. Een sequence is een serie van 1 of meer scenes die na elkaar worden uitgevoerd. Een Cue is een lijst van sequences de na elkaar worden afgespeeld.
 • Universe
  Een universe is een groep van 512 DMX kanalen.

Inrichting Theaterverlichting

 1. DMX Hardware

  Aantal Omschrijving Merk Type Manual
  24 LED lampen CLS RGB LED PAR64 black, 432 Engels
  8 PAR lampen ? ? ?
  2 Dimmer pack ShowTec SHOWTEC MULTIDIM MKII DMX UK VERS Engels
  2 Dimmer pack ShowTec SHOWTEC MULTIDIM MKII DMX Engels
  1 Lichtmengtafel Behringer Eurolight LC2412 Nederlands
 2. FreeStyler

  Deze beschrijving van de inrichting van FreeStyler gaat er vanuit dat de hardware van de lichtinstallatie is aangesloten en dat de DMX adressen van de lampen correct staan ingesteld. De setup van FreeStyler begint met invoeren van de fixtures in het menu Setup/ Add/Remove fixtures. Uit een lijstje met verschrikkelijk veel hardware moeten dan de juiste lampen worden gekozen. Alhoewel deze lijst zeer uitgebreid is staan de lampen van Loose End er natuurlijk niet bij. Dat betekent dat deze eerst moeten worden aangemaakt. Dit moet gebeuren met het meegeleverde programma Fixture Creator.
 3. Een engelstalige handleiding van FreeStyler.

  Omschrijving Merk Type
  LED LAMP CLS RGB LED PAR64 black, 432

Bugs

Helaas bevat FreeStyler een aantal bugs. Het is te hopen dat deze bugs met versie 3.2.2 worden opgelost.
 • Locations Dit is waarschijnlijk verholpen in v3.2.2.
  Dit is een serieuze en verschrikkelijk irritante bug. $Alle instellingen kunnen worden opgeslagen in het menu File/Save Location. Dit is officieel bedoeld om de lichtinstallatie voor verschillende zalen geschikt te maken. Verder lijkt het een ideale manier om het licht geschikt te maken voor meerdere gebruikers. FreeStyler slaat namelijk automatisch gemaakte wijzigingen op in de actuele locatie als FreeStyler wordt afgesloten. Dat is op zich erg gemakkelijk. Zo zouden er meerdere gebruikers ieder hun eigen locatie kunnen gebruiken en er mee kunnen spelen zonder dat de instellingen van een andere gebruiker worden verziekt. Klinkt allemaal prachtig ware het niet dat er een GIGA-bug in dit gedeelte zit. Indien er namelijk een andere locatie wordt geopend dan wordt het laatste tabblad van de override buttons gekopieerd. Het staat dan dubbel in de override buttons. Zodra dit extra tabblad wordt aangeklikt slaat het programma op tilt en wordt ook Windows instabiel. De enige oplossing is om de computer helemaal uit te zetten (rebooten is niet voldoende) en weer opnieuw aan te zetten. Wat nog vervelender is, is dat dit extra tabblad automtisch mee wordt opgeslagen indien FreeStyler wordt afgesloten. Vanaf dat moment heeft u dus een werkomgeving die default instabiel is (Misschien is dit nog te repareren in de *.ini file? UITZOEKEN). De oplossing is dus voorlopig dat alle gebruikers slechts 1 location mogen gebruiken. Verder moet er altijd via het menu File/Backup/Restore een backup worden gemaakt van de laatste geautoriseerde versie naar bijvoorbeeld een USB memory stick. Dit werkt wel correct.
 • Backup zones VERHOLPEN IN VERSIE 3.2.1.
  Indien er een backup wordt gemaakt van FreeStyler, dan worden wel de links naar de afbeeldingen van de zones meegenomen, maar de afbeeldingen zelf worden helaas niet meegenomen. Het is dus geen volledige backup. De afbeeldingen moeten dus met de hand worden opgeslagen en ook met de hand worden gerestored. Het zou makkelijker en completer zijn als FreeStyler een directory voor gebruikers mee zou nemen in zijn backup.
 • Override buttons VERHOLPEN IN VERSIE 3.2.1.
  Hier kan worden gekozen of een knop moet werken als een flash of als een aan/uit toggle. Indien de aan/uit toggle wordt gebruikt dan verschijnen er blauwe driehoekjes met een uitroepteken bij de betroffen fixtures. Dit is het teken dat de fixture wordt bestuurd door 1 of meer overrides. Zodra de button weer wordt gedrukt verdwijnen de uitroeptekens en staat alles weer in de basisscene. Dit werkt uitstekend. Echter indien er voor wordt gekozen om een flash button te gebruiken dan gaat het fout. Indien een flash button wordt gebruikt dan verschijnen ook de uitroeptekens bij de betreffende fixtures. Deze zijn echter niet meer uit te zetten! U moet of het programma herstarten of alle fixtures met de hand bewerken. Dit kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Bij een flash button zouden wel de fixtures moeten worden aangepast, maar zonder dat er uitroeptekens bij worden geplaatst. Een flash button zou gewoon een nieuwe basisscene moeten geven. Zolang deze bug niet verholpen is, is er slechts 1 oplossing: Geen flash buttons gebruiken!

Reported bugs

 1. PROBLEM WITH LOADING LOCATIONS.
  We are setting up a new FS 3.2.1 for use on a multi purpose stage and hall lightning. We want to use locations for different users in stead of different locations, so they cannot mess up the other users settings. Saving to locations seems to work ok. But then after loading a different location, in the override buttons, our second overrides tabpage is copied and so doubled. So in stead of the 2 saved pages there will occur 3 pages, where the names of the 2 last pages are identical. The first 2 pages work fine, but as soon as the third page is clicked on the system crashes. In our case it is required to power down the computer (rebooting is not enough) and power it up again to gain control over the DMX bus again. Furthermore if one dont click the third tabpage and exits FS normally this faulty third page is stored in the settings, so leaving us with a basically instable program. I did never work with older versions, so I do not know if this bug already existed in previous versions. Hoping to hear from you, Richard Boekamp
 2. BACKUP/RESTORE NOT COMLETE.
  The background images of the zones are a very important part in our configuration of FS since they contain fotos of the actual fixtures. So users can click on the actual foto of a fixture to select it in stead of an icon. However, it is rather frustrating that these images are not stored in a back-up. Can you create a way in which they are included in a backup, fe a directory which will be automatically included in the backup? Hoping to hear from you, Keep up the good work! Richard Boekamp.

Disclaimer

Bij het schrijven van deze handleiding werk ik niet gehinderd door enige kennis van zaken. Het gebruik is dus op eigen risico. Verder is deze beschrijving met opzet zo veel mogelijk kort door de bocht. Verwacht dus geen algemene kennis van dit document.

November 2009, Richard Boekamp (rboek2 at hotmail.com)


Algemene informatie over dit onderdeelAlgemene informatie test
Menu groep  Muzikanten
Laatste verandering  2020-04-11


Warning: include(/var/www/html/robotigs/includes/wishlistperpart.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/robotigs/includes/parts_header.php on line 128

Warning: include(): Failed opening '/var/www/html/robotigs/includes/wishlistperpart.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /var/www/html/robotigs/includes/parts_header.php on line 128

Just wait till your 57....
Afb 1: Korg Oasys