altRobots
/robotigs/icons/actuator.pngActuatoren
/robotigs/icons/printboards.pngAlgemeen
/robotigs/icons/chassis.pngChassis
/robotigs/icons/florigs.pngFlorigs
/robotigs/icons/interfacing.gifInterfacing
/robotigs/icons/microphone_icon.pngMuziek
/robotigs/icons/musicKey_icon.pngMuzikanten
/robotigs/icons/shield.pngSchildjes
/sys/icons/sensors.pngSensors
/robotigs/icons/languages.pngTalen
/robotigs/icons/battery.pngVoedingen
/sys/icons/microController.pngµControllers
altContact
Koptelefoon Sennheiser/robotigs/icons/login_key.png    alt  

Deze pagina is verouderd. Ga naar de vernieuwde pagina.

Pas op: Koop als muzikant geen draadloze koptelefoon, tenzij je absoluut zeker weet wat je doet. Als muzikant wil je namelijk een 100% analoge koptelefoon, draadloos of niet. Dat heeft alles te maken met latency.

Op Afb. 1 zie je mijn koptelefoon. Het is een Sennheiser Momentum met Sennheiser productnummer 505670. Dit is in mijn ogen de ideale koptelefoon voor een muzikant anno 2014. Er staat een beperkte engelstalige test op you-tube. Bij intensief, maar normaal gebruik moet deze koptelefoon een leven lang meegaan. Dit komt mede doordat het snoertje met een stekker aan de koptelefoon zit. Er zit een levenslange garantie op!

Er kunnen diverse eisen worden gesteld aan een hoofdtelefoon:

 • Latency (analoge draadloze hoofdtelefoon is noodzakelijk of hoofdtelefoon met snoer)
  Latency is het tijdvak tussen het spelen van een noot en het horen van een noot. Het is een soort ongewenste delay. Een latency van meer dan 1mS wordt al als hinderlijk ondervonden indien het geluid op je hoofdtelefoon van je eigen stem is.

  Latency speelt geen enkele rol bij een koptelefoon met snoer. Daar is de latency altijd goed. En een koptelefoon met snoer is aanzienlijk goedkoper dan het snoerloze zusje. Het probleem van latency speelt enkel bij draadloze koptelefoons. En dan enkel bij alle digitale soorten. De digitale soorten hebben 3 vertragingen:
  ADconvertor - BlauweTanden - DAconvertor. Deze leiden gezamenlijk tot een onacceptabel grote latency.

  Een kleine latency lijkt weliswaar toegestaan, maar die verbruik je al door het digitaliseren van de muziek op uw pc. En eventuele digitale effecten kosten ook tijd. MIDI brengt daarboven ook nog een aanzienlijke vertraging met zich mee. U kunt zich absoluut geen latency permitteren in uw koptelefoon.

  Voor het luisteren naar Spotify of iets dergelijks maakt het helemaal niets uit of een koptelefoon een grote latency heeft. Maar voor een zanger of muzikant is het verschrikkelijk. Dit maakt alle digitale hoofdtelefoons ongeschikt voor een muzikant. Neem dus ook geen draadloze hoofdtelefoon tenzij u zeker weet dat de zender/ontvanger ouderwets analoog is. Een koptelefoon zoals bijvoorbeeld een Sennheiser RS 170 II is daarom ongeschikt voor een muzikant.

 • Over-ear (prefered), On-ear of In-ear
  Des te kleiner de oorschelp, des te meer u last zult hebben van uw omgevingsgeluid. Bovendien zal ook het omgekeerde gelden. Uw omgeving hoeft tenslotte niet altijd blij te zijn met uw muziek. Het kan bovendien rondzingen in de hand werken. Hiernaast de afbeeldingen van Sennheiser Momentum koptelefoons. Dit model wordt zowel over-ear (Afb. 3) alsook on-ear (Afb. 4) en ook als In-ear (Afb. 5) geleverd. Als muzikant wilt u altijd Over-ear. U kunt deze koptelefoon ook gebruiken voor uw mobiel. Maar voor uw mobiel zou onderweg de In-ear een veel betere optie kunnen zijn. Maar thuis zou de on-ear ook een optie kunnen zijn, vooral als je toch nog iets van je omgeving wilt kunnen horen.

 • Open of Closed (prefered) design
  Het ontwerp van de oorschelp speelt uiteraard een belangrijke rol. Maar de keuze tussen een open oorschelp of een gesloten oorschelp is snel gemaakt. U als muzikant wilt een gesloten oorschelp. Een open ontwerp is goedkoper voor dezelfde geluidskwaliteit. Maar je wilt geen open ontwerp. Omgevingsgeluiden, woonkamerpubliek en rondzingen zorgen hiervoor.

Hoe weet ik zeker dat mijn keyboard geluid geeft? Doe tijdens het opstarten een fabrieksreset door Houdt tijdens het inschakelen de [EXIT] en [MENU] knoppen ingedrukt om het keyboard naar fabrieksinstellingen te resetten. Het keyboard heeft als audio-uitgang 2 8mm mono kinkpluggen voor een hoofdtelefoon. Een eindversterker is niet nodig maar kan naar behoefte worden aangesloten op dezelfde jacks als de hoofdtelefoon.

Algemene informatie over dit onderdeelAlgemene informatie test
Prijs indicatie  €  199,00
Menu groep  Muzikanten
Laatste verandering  2018-01-31

Robots waar dit onderdeel in zit
IoT

Warning: include(/var/www/html/robotigs/includes/wishlistperpart.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/robotigs/includes/parts_header.php on line 128

Warning: include(): Failed opening '/var/www/html/robotigs/includes/wishlistperpart.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /var/www/html/robotigs/includes/parts_header.php on line 128
Just wait till your 57....
Afb 1: Sennheiser 505760

Just wait till your 57....
Afb 2: Sennheiser Momentum family